Goed en regelmatig onderhoud beschermt jouw woning. Om aanspraak te kunnen maken op garantie is het belangrijk om het onderhoud op de juiste manier te doen. Hierbij een aantal zaken waar je op moet letten.
Glas
HR++glas kan niet tegen stilstaand vocht in de sponning. Pleeg daarom regelmatig onderhoud aan de beglazingskitvoegen. Deze zorgen voor de waterdichting.
We raden om na één jaar en dan om de drie jaar een controle te doen en eventueel te herstellen. Vaak wordt dit samen met het onderhoud van het schilderwerk gedaan.
Thermische breuk
Een thermische breuk valt niet onder de garantie. Een thermische breuk ontstaat als een ruit gedeeltelijk wordt verwarmd door de zon. Er ontstaan dan temperatuurverschillen in de ruit. Gedeeltelijke bezonning komt voor door zonwering, plakfolie, voorwerpen die tegen ruiten staan, gordijnen, airco, koud water tegen deel van de raam (tuin sproeien) etc.
Kitvoegen in natte ruimtes
Sproei na iedere douche- of badgebruik de tegels, voegen, kraan en kitvoegen schoon. Maak dit daarna droog, zodat kalkvorming en aanslag wordt voorkomen.
Maak minimaal eenmaal per maand de kitvoegen goed schoon.
Zorg voor voldoende ventilatie van de badkamer.
Schilderwerk
Controleer jaarlijks het schilder- en kitwerk. Kijk hierbij naar onthechting en scheurvorming. Herstel beschadigingen direct.
De kleur van het schilderwerk bepaalt tevens hoe vaak je een nieuwe laag aan moet brengen. Bij donkere kleuren moet je eerder een nieuwe laag aanbrengen. Dit geldt ook voor transparante afwerkingen.
Goten en daken
Maak minimaal tweemaal per jaar de goten schoon. Woon je in een bosrijke omgeving? Maak dan vaker schoon. Doe dit ook nadat het blad van de bomen gevallen is. Hetzelfde geldt voor platte daken. Let wel op dat platte daken niet belopen worden bij te warm of te koud weer. Dit kan voor beschadigingen zorgen. Draag zachte en gladde schoenen. Plaats geen ladders of trap op platte daken.
Controleer na een storm of de dakpannen nog sluitend liggen en of er geen lood is opgewaaid. Eventuele schade moet zo snel mogelijk hersteld worden.
Ventilatie
Controleer en reinig meerdere malen per jaar de filters van de WTW-unit. Reinigen kan in een sopje of uitzuigen met een stofzuiger. Vervang minimaal eenmaal per jaar de filters.
Ook de ventielen moeten worden gereinigd. Zorg er wel voor dat deze in dezelfde stand worden teruggeplaatst.
We raden aan om minimaal om de vijf jaar de kanalen te laten reinigen.
Let op bij calamiteiten: bij melding ramen en deuren sluiten, ook de WTW-unit uitschakelen.
Verwarming
Controleer op gezette tijden de druk van het cv-water (circa 2 bar). Verstandig is om een onderhoudscontract af te sluiten.
Hang- en sluitwerk
Smeer het hang- en sluitwerk en het loopmechanisme van schuivende delen periodiek met een Teflon-spray.
Deuren
Na verloop van tijd kunnen binnendeuren gaan ‘afhangen’, waardoor ze uit zichzelf open of dicht vallen. Je kunt de deuren dan (laten) afstellen, zodat dit probleem verlopen is.