Wonen

Hoera, mijn huis is opgeleverd

De sleutels zijn overhandigd. Je kunt nu zelf aan de slag. Waar moet je op letten? We hebben een aantal belangrijke dingen voor je op een rijtje gezet.

 

Vloerafwerking

In jouw nieuwe woning is nog veel vocht aanwezig. Dit geldt voor de wanden en de vloeren. Hiervoor is drogingstijd noodzakelijk. Meet de vochtigheid van de vloer, voordat je de vloerafwerking aanbrengt. Zo weet je zeker dat de vloer droog is.

In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door de warmte veranderingen. Om dit risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk de vloerverwarming langzaam en met regelmaat op temperatuur te brengen. Hanteer hiervoor het opstook- en afkoelprotocol (dit is terug te vinden in de oplevermap).

Eventuele aftimmeringen/ plinten moeten zo aangebracht worden, zodat wij de bewegingen van de vloer kunnen volgen.

 

Wandafwerking

De wanden van jouw woning zijn gemaakt van verschillende materialen. Daar waar aansluitingen zijn van verschillende materialen kan scheurvorming ontstaan. Scheuren kunnen ontstaan door krimp (droging) en zetting van jouw woning. Dit is een normaal proces, wat tijd nodig heeft. Wij adviseren daarom om te wachten met het aanbrengen van dure wandafwerkingen of sierpleisters tot de wanden zijn uitgewerkt. Wil je niet wachten? Houd er dan rekening mee dat de wandaansluitingen ruimte krijgen om te werken. Gerenommeerde afwerkbedrijven weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

Het bijwerken van eventuele scheurvorming kan het beste gedaan worden nadat er een winter gestookt is in de woning.

 

Glas

Het gas kun je schoon maken met water en sop. Hardnekkige vlekken kun je met een scherp scheermesje verwijderen. Let wel goed op dat je geen krassen maakt. Spoel eerst het overtollig vuil goed af. Zeker direct na oplevering is het belangrijk om de ruiten voorzichtig en vaak te reinigen. De ruiten worden dan sneller vuil, doordat tuinen vaak nog niet aangelegd zijn.

Het gedeeltelijk afplakken van de ruiten wordt sterk afgeraden. Hierdoor kan een thermische breuk ontstaan.

Bij regen kan er door het uitlogen van de gevelonderdelen vlekken op het glas achterblijven. Dit noemen we glasetsing. Het is belangrijk dit tijdig te verwijderen door de glasbewassing. Doe je dit niet dan kan er een chemische reactie ontstaan, waardoor de vlekken moeilijk of niet te verwijderen zijn.

 

Boren en spijkeren in plafonds, vloeren en wanden

In alle plafonds, vloeren en wanden kunnen leiding aangebracht zijn. Zorg dat je weet waar deze lopen, voordat je begint met boren of spijkeren. In de vloer is dit moeilijk te traceren waar de leidingen zijn. Wij raden daarom af in de vloer te boren of spijkeren.

 

Bouwvocht in de woning

Tijdens de bouw worden veel natte materialen gebruikt en heeft de woning blootgestaan aan weersinvloeden. Woningen worden steeds beter geisoleerd en luchtdicht gebouwd. Hierdoor kan bouwvocht minder goed worden afgevoerd. De woningen worden zo droog mogelijk opgeleverd. Bij oplevering is er nog veel bouwvocht in de woning aanwezig.

Houd daarom rekening met:

  • Laat de verwarming zoveel mogelijk aan staan op 15 tot 18 graden. Voorkom te hoge temperaturen.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan. Laat ventilatieroosters open staan en zet als u thuis bent de ramen op kierstand.
  • Laat binnendeuren zoveel mogelijk open staan, zodat alle ruimtes goed geventileerd worden. Bovendien voorkomt dit kromtrekken van de binnendeuren.
  • Door het vocht en droogstoken kunnen buitendeuren kromtrekken. Als de deur niet goed sluit, kun je zelf de sluitkom nastellen. Blijvende kromming kan pas na het eerste stookseizoen worden vastgesteld. Houd de buitendeuren zoveel mogelijk vergrendeld. 
  • Condensatie op de ruiten kan ervoor zorgen dat er waterdruppels op de vensterbank komen. Maak dit tijdig droog, zodat er geen water op de vloer komt.
  • Zet kasten en andere grote meubels nog niet meteen strak tegen de muur, maar laat iets vrij van de muur, zodat er lucht achter de meubels kan circuleren. Dit voorkomt schimmelvorming.

 

Poetsen

Waarschijnlijk wil je als snel beginnen met schoonmaken. Houd er rekening mee dat gruis van de bouw makkelijk krassen veroorzaakt op ruiten, tegels, sanitair, keuken en verfwerk. Poets daarom deze onderdelen met een zachte doek en gebruik veel water. Gebruik bij andere onderdelen niet te veel water, omdat er al veel bouwvocht in de woning aanwezig is.

Alle onderdelen van jouw woning zijn nog ‘vers’. Wees daarom voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen en/ of schuurmiddelen.

 

Buitenberging en/of garage

Deze ruimte is meestal onverwarmd en daardoor niet geschikt voor de opslag van vochtgevoelige spullen.

Sluit ventilatieopeningen niet af met de inrichting.

 

Bestrating – tuinaanleg

Houd er rekening mee dat het noodzakelijk afschot van de gevel af loopt.

 

Oplevermap

Bij de oplevering van je woning krijg je een uitgebreide oplevermap (usb-stick). Hierin is alle informatie over garantie, onderhoud etc. terug te vinden. Ook op de site van Woningborg is ook veel informatie te vinden. Neem eens een kijkje: https://www.woningborg.nl/particuliere-koper/

Wij maken gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.