Nieuwbouw

Surfplas Goirle: een uniek nieuwbouwplan

“Het proces levert vertrouwen op bij de kopers”

“Een mega-mooi project, waarvan de voorkant net zoveel tijd kostte als de uitvoering.” Zo omschrijft een enthousiaste Marc Antonis, projectleider bij Bots Bouwgroep, het project Surfplas in Goirle. Een project wat bestaat uit verschillende deelgebieden met in totaal 190 nieuwbouwwoningen. Bots realiseerde er 18 zogenaamde watervilla’s en 41 particuliere woningen, een mix van twee-onder-een-kap woningen, vrijstaande woningen en patiowoningen. Namens opdrachtgever BPD Ontwikkeling spreekt senior verkoopmanager Ruud Beurskens van “een aantrekkelijk nieuwbouwplan midden in de natuur, in het groen en aan het water. Surfplas is fraai ingebed in de omgeving”.

‘Heerlijk wonen tussen water en groen. Stel je eens voor om wakker te worden in jouw nieuwe huis aan het water in een bosrijk gebied. Dat kan in nieuwbouwplan Surfplas in Goirle. Hoe mooi is het om met het eerste kopje koffie van de dag in je hand te genieten van het prachtige uitzicht over het water van de Katsbogte’. Zo start de introductie van de Watervilla’s  op de website van het nieuwbouwplan, waarmee de woningen met de wit gestucte voorgevels en strakke lijnen, alsmede de fraaie omgeving waarin ze staan worden aangeprezen. “Het zijn mooie, grote én dure woningen”, zegt projectleider Marc Antonis. “We zijn gestart met de bouw in mei 2019, dus je mag best zeggen dat we de woningen in sneltreinvaart hebben gerealiseerd. Veel mensen uit Tilburg zijn hier komen wonen, en ik snap wel waarom, want het is een prachtige locatie. Ik heb uiteraard veel contact gehad met de kopers gedurende het bouwproces. Ook bij de oplevering was ikzelf betrokken. Waren er problemen, vragen, ik hield de lijntjes altijd kort.”

Soepel proces
Zoals bij elk groot project startte Bots na de uitvraag van BPD met een BIM-proces. Marc: “In een vroeg stadium betrekken we alle partijen, zodat we in één keer goede tekeningen kunnen maken. Eigenlijk heb je zo’n project op de computer al een keer gebouwd, waardoor we weinig bouwfouten maken. Het was er om precies te zijn één, en die was gemakkelijk op te lossen. Al met al was het wel zo’n mooi soepel proces, fantastisch. De architect had zoiets nog nooit gezien. We nodigden hem samen met BPD uit bij More for You, waar we hen trakteerden op een stukje virtual reality. Daardoor konden we op verzoek van de architect nog wat aanpassingen doen. De meeste architectenbureaus zijn zo ver nog niet en werken in vijftig procent van de gevallen op de traditionele manier in 2D. Bovendien gaven we de kopers een 3D-model mee, zodat ze thuis via internet door het huis heen konden lopen. Persoonlijke woonwensen konden we daarna in BIM gieten, zodat het resultaat direct zichtbaar was. Stel je voor dat je dit allemaal op een 2D-tekening moet doen! Weet je, bij de oplevering nemen acht van de tien mensen Vereniging Eigen Huis zelfs niet meer mee, omdat er vertrouwen is en ze bij de voorschouwing al gezien hebben dat het goed is.”

Korte lijnen
Ruud Beurskens van opdrachtgever BPD is niet alleen uiterst tevreden met het resultaat, net zo te spreken is hij over de samenwerking met Bots Bouwgroep. “Het was een prima samenwerking, dat kan ik wel stellen. Toen we het oorspronkelijke plan hadden uitgedokterd, kregen we direct goede feedback van Bots, ook op zaken als de verkoopstukken. Wat betreft het invullen van hiaten nam men tegelijk de eigen verantwoordelijkheid, zoals in de communicatie richting de kopers. Kijk, niet alles kan, en niet alle wensen zijn te verwezenlijken, dat is niet meer dan logisch. Maar dan is het wel prettig dat kopers weten waaróm iets niet kan. Dat stukje toelichting met uitleg is erg belangrijk en dat heeft Bots prima ingevuld.”