Bouwen

BIM

BIM ofwel bouwwerkinformatiemodel is een digitaal model van een bestaand of gepland gebouw

Tussen de eerste tekening en de start van een bouw zijn veel verschillende partijen en bedrijven actief bij de ontwerpfase. De rollen en verantwoordelijkheden van deze bedrijven verschuiven tijdens dit proces, hiernaast is de omgeving continue in beweging. Door al deze bewegingen en processen is de kans groot dat details verloren raken, waardoor de faalkosten toenemen.

Een BIM-model is dus een digitaal model uit objecten waar informatie aan staat gekoppeld, hiermee is het mogelijk om te zien welke materialen voor welk onderdeel benodigd zijn. De hoeveelheden en afmetingen zijn snel inzichtelijk. De geometrie van het ontwerp is daarnaast ook bekend. Doordat de materialen vooraf aan de bouw bekend zijn en de BIM-modellen blijven bestaan is het mogelijk om een materialenpaspoort te creëren (dit is handig bij circulair bouwen, zie ons artikel hierover in de kennisbank).

Door onderaannemers te betrekken bij het BIM-model, kun je knelpunten vooraf signaleren en al tijdens de voorbereiding oplossen. 

Bij Bots werken we veel met BIM. We werken hiervoor veel samen met onze partner More for You.  More for You heeft aan de wieg gestaan van het BIM proces en heeft hier dus veel ervaring mee. Op ons eigen kantoor hebben we een modelleertafel. Hier kunnen we samen met onderaannemers of klanten door het BIM-model gaan. Dit maakt voor alle partijen duidelijk wat er gemaakt gaat worden. 

BIM

Wij maken gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.