Actueel

Energieneutraal bouwen, BENG-eisen

Vanaf 1 januari 2021 gelden de nieuwe BENG-eisen, na twee keer uitstellen is dit de definitieve datum voor de nieuwe BENG-eisen. Dit keer is het zeker.

Wat zijn BENG-eisen
De nieuwe BENG-eisen ofwel bijna-energieneutrale gebouwen betreft de nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland. Vanaf 1 januari 2021 is dit verplicht voor alle nieuwbouw vergunningsaanvragen. De BENG-eisen vervangen de EPC uit 1995. De gebruikte bepalingsmethode is NTA 8800. De BENG-eisen bestaan uit de volgende drie indicatoren:

  • Energiebehoefte gebouw: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • Primair fossiel energiegebruik: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • Hernieuwbare energie: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

Aspecten als ligging, ramen, kozijnen, isolatie en kierdichtheid hebben allemaal invloed op de energiebehoefte van een gebouw.

Voor primair fossiel energieverbruik wordt het energieverbruik per vierkante meter genomen. De hernieuwbare energie die is opgewekt wordt hiervan afgetrokken. Dit is onafhankelijk van energiebehoefte, want dit aspect neemt ook delen als systeemverliezen, hulpenergie en rendement mee in de rekensom.

Het aandeel hernieuwbare energie wordt uitgedrukt in procenten en wordt berekend door de hernieuwbaar opgewekte energie van het gebouw te delen door het totaal van de hernieuwbare energie en het primair fossiel energieverbruik.

Bots en BENG

Met trots kunnen wij zeggen dat we niet alleen voldoen aan de eisen, maar al sinds 2017 bezig zijn met projecten die voldoen aan de BENG-norm (project hoofdstraat Liessel). Wij gaan hierop natuurlijk door ontwikkelen. Door hierin zelf actief te zijn, is het mogelijk om duurzamer te bouwen. Vanuit onze eigen organisatie kijken wij hierheen vanuit het people, planet, profit principe. Wanneer gekeken wordt naar duurzame woningen, en duurzaamheid in zijn geheel, zien we dat vaak de laatste twee, Planet en Profit, de meeste aandacht krijgen. In eerste instantie wordt gekeken naar de beperking van het energieverbruik en de emissies ter verlichting van het milieu en de portemonnee. Echter, daarnaast is wooncomfort minstens even belangrijk. Een woning waar de lucht gezond is, voldoende daglichttoetreding is en er mogelijkheden zijn om de woning flexibel in te delen, biedt meerwaarde. Dit verbetert de woonbeleving voor de bewoners op alle fronten; een goede leefomgeving bevordert de gezondheid en de energiebalans verlaagt de kosten.

De toekomst: Nul op de meter woning
Naast het BENG-principe zijn wij bezig met nul op de meter woningen, hierbij wordt het netto energie verbruik tot nul gereduceerd. In 2019 hebben wij ons eerste project met 29 Nul op de meter woningen opgeleverd. 

Wij maken gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.